VPN vinden? Volg deze checklist

 VPN vinden? Volg deze checklist

Ben je op zoek naar een VPN? Dan is het overweldigende aanbod je vast al opgevallen. Iedere aanbieder heeft zijn eigen voor- en nadelen en een goede vergelijking maken is vaak lastig. Door een checklist te gebruiken, krijg je meer inzicht in de verschillende aanbieders. Waar kun je op letten, zodat je een aanbieder vindt die bij je past?

Verbinding voor meerdere apparaten en systemen

De tijd dat je je computer in de woonkamer gebruikte ligt waarschijnlijk al vijftien jaar achter ons. We zijn juist veel meer verschillende apparaten gaan gebruiken. Waarschijnlijk gebruik je naast je vaste computer of een smartphone, tablet, laptop, smart tv of game console. Het is handig als je ook deze apparaten kunt beschermen met dezelfde VPN.

Veel aanbieders hebben de mogelijkheid om meerdere apparaten op je verbinding aan te sluiten. Dat is handig, want dan heb je geen tien verschillende abonnementen nodig. Bij sommige aanbieders kun je een apparaat direct toevoegen; bijvoorbeeld met een app. Anders kun je ook de VPN op je router gebruiken, zodat alle verbonden apparaten meteen via de VPN verbinden. Alle gegevens worden dan van alle apparaten extra beveiligd door een tunnel gestuurd.

Op zoek naar aanbieders met proefperiodes

Je weet niet direct of een VPN-aanbieder bij je past. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel aanbieders die de mogelijkheid bieden een proefperiode af te nemen. Je kunt dan zonder limieten gebruikmaken van de VPN, net alsof je al een betalende abonnee bent. Zo ontdek je alle plus- en minpunten van de aanbieder. De proefperiode loopt bijvoorbeeld een maand.

Andere aanbieders bieden een niet-goed-geld-terug-garantie. Dan sluit je het abonnement eerst af en betaal je ervoor, maar krijg je je geld terug als de aanbieder toch niet aan je wensen voldoet. VPN-aanbieders hebben vaak speciale evenementen, weggeefacties en aardige kortingen. Goed om in de gaten te houden, dus.

Komt jouw aanbieder uit The Five Eyes?

De meeste gebruikers van een VPN gebruiken deze om meer privacy te genieten en veiliger te internetten. Anderen gebruiken het misschien om georestricties op te heffen (en zo bijvoorbeeld het buitenlandse aanbod van Netflix te kunnen bekijken). Het is dan belangrijk dat de aanbieder geen logs bijhoudt. Logs zijn bestanden, waarin opgeschreven wordt wat de gebruiker precies met de verbinding doet. Die logs worden gestuurd naar overheden van landen die dat verplichten: Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. We noemen deze landen ‘The Five Eyes’.

Het best kies je voor een aanbieder met een hoofdkantoor in een ander land dan de eerdergenoemde landen. In andere landen hoeven vaak geen gegevens worden overlegd. Het mooist is als de VPN-aanbieder een hoofdkantoor op een tropisch eiland heeft, ver weg van strenge regelgeving. Dan ben je beter verzekerd van je privacy.

Wat vinden anderen?

De recensies van anderen kunnen een goede indruk geven over de betrouwbaarheid van de aanbieder die je hebt gevonden. Wat vinden andere gebruikers van de stabiliteit van de verbinding? Heeft de software genoeg mogelijkheden? Is het gemakkelijk te gebruiken? En ook niet onbelangrijk: hoe zit het met de klantenservice?

Lees online recensies, kijk naar de mogelijkheden en maak verschillende vergelijkingen. Zo ontdek je welke VPN bij je past en kun je een goede keuze maken. De perfecte aanbieder is namelijk voor iedereen verschillend.

onlino

Related post