Je werkplek inrichten: zo doe je het slim

 Je werkplek inrichten: zo doe je het slim

Ga je je werkplek inrichten, of dat nu thuis of op kantoor is, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Dat zorgt er niet alleen voor dat je lekkerder werkt, maar ook dat je minder kans hebt op fysieke klachten.

Doe het verantwoord

Iedereen kent wel de tekeningetjes van de Arbodienst die uitleggen hoe je het best aan je bureau zou moeten zitten. Rechtop, met je rug tegen de leuning. Je ellebogen zijn gebogen in een hoek van 90 graden, en je onderarmen liggen plat op je armleuningen, zodat je handen precies op je bureau liggen. Met je voeten sta je stevig op de grond, tenzij je daar niet bij kan: in dat geval doet een voetensteun wonderen. Tenslotte moet je ervoor zorgen dat je monitor zich op ooghoogte bevindt, zodat ook je nek rechtop kan blijven staan terwijl je werkt.

We kennen allemaal de voorschriften, maar houden we ons er ook aan? Nee, zeker niet. Op de werkplek op kantoor lukt het vaak nog wel, omdat deze volgens de regels zijn ingericht en je dan als vanzelf de juiste houding aanneemt. Maar zeker op een thuiswerkplek is het vaak een heel ander verhaal. Zitten we al niet aan de keukentafel op een stoel die in de verste verte niet ergonomisch is, dan kiezen we wel voor een bureau met een stoel die niet per se aan de voorschriften voldoen. En de laptop zo plaatsen dat we er aan de juiste houding aan kunnen werken? Ook dat wordt vaak ‘vergeten’.

Hoe moet het dan wel?

Een goede thuiswerkplek bevindt zich op de juiste hoogte, die van een normaal bureau is meestal prima, en beschikt over een goede stoel. Even snel iets op de bank of aan de keukentafel doen kan, maar zit je langer dan een half uur te werken, is verkassen naar een betere werkplek echt aan te raden.

Je laptop ergonomisch maken doe je door hem op een standaard te plaatsen, zodat de monitor op de juiste hoogte komt. Zet er een losse muis en een los toetsenbord bij, en je kunt aan de slag.

Om te zorgen dat je je laptop ter plekke op kunt laden, of tijdens het werken standaard aan de stroom kunt laten liggen, heb je uiteraard een oplader nodig, een laptop accu vereist zo nu en dan nu eenmaal wat stroom. Kies voor de oplader die past bij jouw laptop, bijvoorbeeld de juiste Lenovo oplader voor je Lenovo laptop, en je weet zeker dat je hem veilig op kunt laden. Vergeet de oplader niet mee te nemen als je de volgende keer weer met je laptop op pad gaat, of koop hier een extra exemplaar voor. Zo voorkom je dat je zonder stroom kunt te zitten.

onlino

Related post