Zelf je laptop repareren? Het kan, maar let wel op!

 Zelf je laptop repareren? Het kan, maar let wel op!

Heb je problemen met je laptop, en zie je het niet zitten om te betalen voor een dure reparatie? Je kunt proberen de problemen zelf op te lossen. Wees daarbij echter wel voorzichtig, en ga niet lopen rommelen met onderdelen waar je niets vanaf weet. Met een beetje pech maak je de schade daardoor namelijk alleen maar groter.

Is het de software of is het de hardware?

Als je problemen hebt met een laptop, kan dat grofweg twee oorzaken hebben. De eerste oorzaak is een probleem met bepaalde software, de tweede oorzaak draait om de hardware. Waar je problemen met software vaak zelf op kunt lossen, wordt het met hardware al een heel ander verhaal.

Softwareproblemen kun je vaak oplossen door goed te kijken naar wanneer de problemen precies begonnen. Was dat vlak nadat je nieuwe software had geïnstalleerd? Dan kun je deze eens proberen te verwijderen van je laptop, en dan zien of het beter gaat. Lukt dit niet, of maakt het geen verschil, dan kan het terugzetten van een algehele back-up een goed idee zijn. Hopelijk heb je je laptop zo ingericht dat er dagelijks of om de paar dagen een back-up wordt gemaakt, al dan niet op een externe locatie. Zoek de meest recente versie op, maar dan wel van vóór de problemen begonnen, en zet deze terug. Met een beetje geluk draait je laptop daarna weer prima.

Ligt het probleem niet aan de software maar aan de hardware, en kamp je bijvoorbeeld met een laptop die niet meer aan wil of steeds uitvalt? Dan wordt het voor de gemiddelde gebruiker al een stuk lastiger om de boel te fixen. Er zijn wat dingen die je kunt doen, maar begin er niet aan als je geen idee hebt wat je aan het doen bent.

Wat kun je wel doen?

Een ‘ouderwetse’ desktop computer, is er vaak op gemaakt om zelf te kunnen openen en waar nodig onderdelen te vervangen. Al moet je wel enig verstand van zaken hebben, een nieuwe harde schijf of moederbord plaatsen lukt veel mensen wel.

Bij een laptop ligt dat een stuk lastiger. Zij zijn niet gemaakt om geopend te worden, en al helemaal niet door mensen die er geen verstand van hebben. Ga dus liever niet zelf met een schroevendraaier aan de slag, al is het maar omdat je je garantie dan ook meteen kwijt bent.


Er zijn wel laptop onderdelen die je zelf kunt vervangen, maar die zijn doorgaans meer extern, denk bijvoorbeeld aan een oplader. Laadt je laptop niet goed meer op, dan kun je dus overwegen om een nieuwe oplader aan te schaffen. Kies het juiste type en merk, een Acer oplader voor een Acer laptop, en wellicht is je oplaadprobleem hierna opgelost. Is dat niet het geval? Wellicht kun je zelf de accu nog vervangen, maar dit verschilt per merk. Kun je er niet makkelijk bij komen, neem dan geen risico en ga niet zelf aan de slag. Hulp inschakelen is in dit geval verstandiger.

onlino

Related post