Films met ouderwetse computers

 Films met ouderwetse computers

De ontwikkeling van computers zoals we die nu kennen heeft een lange aanloop gehad. Dit is goed te zien in films over hoe het er vroeger aan toe ging. Manshoge computers, hacken heette nog kraken en een modem moest eerst nog opgestart worden, met allerlei verontrustende piep- en kraakgeluiden. Hilarisch? Soms. Spannend? Jazeker! Kijk deze drie films en besef dat de technologie van ver, héél ver komt. Wargames, The Net en The Imitation Game. 

Een hacker die een kernoorlog dreigt te veroorzaken: Wargames (1983)

Matthew Broderick is in Wargames een jong ventje dat als grootste hobby computeren heeft. Het is de tijd van de Koude Oorlog en er was nog geen internet, maar via de vaste, bakelieten telefoon met draaitoets kon er wel verbinding gemaakt worden met andere computers, waaronder die van het Pentagon. Het hobbymatig kraken van Amerika’s Ministerie van Defensie loopt aardig uit de hand: de centrale computer krijgt een eigen wil en dreigt de atoombommen in de silo’s, gericht op de Sovjet-Unie, te activeren. Realistisch of niet, Wargames is in ieder geval een klassieker.

Hoe verstikkend identiteitsfraude werkt: The Net (1995)

Sandra Bullock heeft in The Net nog geen smartphone met apps, maar al wel een modem tot haar beschikking, waarmee ze pizza bestelt en vluchten boekt. Natuurlijk kun je onmogelijk de kwaliteit en de snelheid van het toenmalige internet vergelijken met dat van nu, maar in het tijdperk waarin de film zich afspeelt is Bullock een moderne vrouw. Haar identiteit wordt desondanks via het internet gestolen en een beklemmend scenario is het gevolg: ze wil haar identiteit uiteraard terug, maar krijgt overal nul op het rekest en brengt zichzelf en anderen noodgedwongen in levensgevaar. 

De allereerste computer en de geniale Alan Turing in The Imitation Game (2014)

Het verhaal van Alan Turing ken je misschien. De Brit Benedict Cumberbatch speelt in The Imitation Game dit genie dat het Duitse communicatiekanaal, beter bekend als de Enigma Code, wil kraken. Het is een soort geheimtaal die hij zich met een zelfgebouwde, manshoge machine – misschien wel de eerste computer ooit – probeert eigen te maken. Turing is een onbegrepen figuur, een eenling die zich maar moeilijk kan uiten. Hij komt ver in het ontcijferen van de Duitse code, maar stuit louter op weerstand van zijn eigen werkgever: het Britse leger. Deze film heeft hetzelfde puntje-van-je-stoel-effect als dat van pakweg Argo of Unbroken – ook goeie tips, maar dat terzijde – het is echt gebeurd, maar je gelooft je ogen niet. Kijken dus deze films en krijg een beeld hoe men vroeger aankeek tegen (de ontwikkeling van) computers.

onlino

Related post