5 dingen die je nog niet wist over drones

 5 dingen die je nog niet wist over drones

Je kent ze wel, die prachtige shots vanaf grote hoogte. Je overziet de hele stad als een helikopter of vliegt als een vogel over boomtoppen. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen helikopter of luchtballon te regelen om dit soort spectaculaire beelden te kunnen maken. Niet meer sinds de uitvingen van de drone. Als beginnende dronepiloot moet je eerst wennen aan de besturing. De instapmodellen met combipakket komen met een controller en app die je op je mobiele device installeert. Je vliegt je drone met behulp van de controller en ziet wat de camera ziet op je telefoon of tablet. Soms zit er ook een schermpje op je controller waarop je kunt meekijken. Er zijn dus nogal wat drones en software waaruit je kunt kiezen. Wil je een drone kopen? We geven je 5 tips om veilig te vliegen.

1. Kwaliteit vliegt beter

Je hebt drones in alle soorten en maten. Natuurlijk ga je als beginner geen hele dure drone aanschaffen, maar de allergoedkoopste is ook geen goede idee. Zeker de controller, batterij en oplader gaan meestal een paar drones mee. Het is dus geen slechte investering om daar iets meer geld aan uit te geven. Onder andere gerenommeerde merken zoals DJI bieden drones van betere kwaliteit. DJI drones vliegen stabiel en de besturing is meestal kinderlijk eenvoudig.   

2. Oefening baart kunst

Om te beginnen is moet je de drone leren kennen. Hoe vliegt ‘ie? Hoe gevoelig is de controller? Om dat onder de knie te krijgen moet je oefenen. Veel oefenen. Om te voorkomen dat je drone tijdens het oefenen al onherstelbaar beschadigd is het slim om te beginnen op een groot grasveld waar je alle ruimte hebt. Zeker als je een wat duurdere drone gaat vliegen kan het handig zijn om eerst een paar lieguren te maken op een simulator. Vaak worden de duurdere drones geleverd met een simulator die je op je smartphone, tablet of laptop kunt installeren. 

3. Regelgeving voor drones

Het vliegen met drones is aan strenge regels gebonden. Rond wegen, havens en de bebouwde kom is het vliegen eigenlijk altijd verboden. Dan zijn er ook nog no-fly-zones in de buurt van vliegvelden en militaire basissen waar je absoluut niet met een drone mag vliegen. Neem deze wetgeving serieus! De boetes zijn echt hoog en je drone kan in beslag worden genomen. Als je het echt bont maakt kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. En dat is geen enkele hobby waard. 

4. Weer of geen weer

Ook als ben je een ervaren dronepiloot en heb je de beste drone die je kunt kopen, slecht weer maakt een goede dronevlucht al gauw onmogelijk. Zeker als het regent, hagelt, sneeuwt of hard waait kun je beter niet de lucht in gaan. 

5. Altijd alles onder controle

Jij bestuurt je drone, dus jij bent ook verantwoordelijk voor een veilige vlucht. Zorg er daarom voor dat je de drone altijd ziet als je vliegt. Laat je niet afleiden en check regelmatig of je batterij nog niet leeg is. Vlieg altijd recht vooruit zodat je niet per ongeluk de verkeerde kant opvliegt dan je bedoeling is. Bij de meeste drones zitten er lichtjes op de voorkant om het je makkelijker te maken.

onlino

Related post