Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

 Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

De kans is aanwezig dat jij boven in jouw telefoonscherm in plaats van ‘4G’ al ‘5G’ ziet staan. Het nieuwe 5G-netwerk staat bekend om haar hogere snelheden, grotere capaciteit en dat het minder belastend is voor de batterij van jouw apparaat. Maar, wat is precies het verschil tussen deze twee netwerken en wat is het voordeel van 5G? Hieronder kun je het ontdekken.

Wat is 5G?

5G is een mobiel netwerk dat verbinding maakt met draadloze apparaten. Je kunt denken aan smartphones, maar ook auto’s en drones kunnen verbinding maken met 5G. Er wordt zelfs nagedacht om het ‘vaste internet’ te laten vervangen door het snelle 5G-netwerk. Dit zou kunnen betekenen dat we wellicht binnenkort afstand doen van de kabel en DSL. De ‘G’ in 5G staat voor generatie. Na de tweede, derde en vierde generatie hebben we nu ook al kennis gemaakt met de vijfde generatie. Het grote verschil van 5G zit ‘m in de nieuwste technologische snufjes, welke we hieronder zullen bespreken.

1 Hogere snelheid én een stukje betrouwbaarder

Dankzij 5G kunnen we in de toekomst op hoge snelheid grote hoeveelheden data verzenden. Dit betekent dat jij nóg sneller kunt internetten, alhoewel je wel even moet wachten tot 2022 is aangebroken. In dat jaartal wordt namelijk de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar gesteld. Op dit moment is 5G met een maximale snelheid van 500 Mbit/s nog steeds even snel als 4G. Daarnaast is het nieuwe 5G-netwerk een stukje betrouwbaarder dan zijn vorige generatie. Er bestaat namelijk een grotere kans dat er vertraging oploopt in het 4G-netwerk. Bij 4G kan de vertraging oplopen tot wel 30 milliseconden, terwijl dat bij 5G slechts 10 milliseconden is. 

2 Reactietijd is korter

Je wilt graag jouw favoriete programma streamen op de televisie, maar het verbindingsteken blijft maar knipperen. Met 5G is dit probleem gelukkig verleden tijd. Dankzij het nieuwe netwerk is de reactietijd een stuk sneller dan dat we deze kennen van 4G: de tijd tussen aanvraag en verbinding. Bovendien zal het beeld hierdoor een stuk minder snel gaan haperen en kun jij gewoon jouw WhatsApp-berichten blijven ontvangen. Wil jij ook genieten van dit snelle netwerk? Er zijn al verschillende smartphones op de markt die 5G aanbieden waarvoor je een telefoon abonnement kunt afsluiten. Ook niet geheel onbelangrijk voor de gamers onder ons: door 5G kun jij sneller en probleemloos genieten van een potje online FIFA.

3 Verschillende apparaten op een moment

Zoals we net al even kort benoemden, is 5G niet alleen bedoeld voor telefoons. Slimme auto’s kunnen bijvoorbeeld verbinding met elkaar maken dankzij dit nieuwe netwerk. Ook kun je jouw drone besturen wanneer deze is verbonden met het 5G-netwerk of de beveiligingscamera bij de deur waar geen WiFi-verbinding is. Zonder problemen kunnen deze apparaten goed functioneren met het 5G-netwerk. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat de verbinding hierdoor traag wordt, want meer apparaten betekent meestal minder snel internet. 5G bewijst het tegendeel: dit netwerk kan ongeveer een miljoen apparaten aansturen per vierkante kilometer. Het 4G-netwerk kan ongeveer 2000 apparaten aansturen per vierkante kilometer. 

4 Meer zendmasten

Ook al is 5G zo snel en zo betrouwbaar, door 5G moesten er veel nieuwe zendmasten uit de grond worden gestampt. Toch moeten we hier niet zo raar van opkijken: omdat het nieuwe netwerk sneller moet zijn, moet het netwerk op hogere snelheid verbinding kunnen maken met zogenoemde millimeter golven. Deze golven liggen hoger dan bijvoorbeeld 3G en 4G. Deze golven moeten minder afstand afleggen, waardoor je meer zendmasten nodig hebt om de snelle verbinding te waarborgen. Het kan dus zijn dat jij een tijdje moet wachten om te kunnen profiteren van de snelle 5G-verbinding, vooral als je achteraf woont.

onlino

Related post