Rijden in een automaat? De voor- en nadelen op een rijtje

 Rijden in een automaat? De voor- en nadelen op een rijtje

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Zo moet je voor jezelf bepalen of je in een handgeschakelde auto of automaat wilt rijden. Als je jarenlang in een handgeschakelde auto gereden hebt, twijfel je mogelijk of een automaat iets voor jou is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de voor- en nadelen van het rijden in een automaat op een rijtje.

Voordelen

In vergelijking met een handgeschakelde auto brengt een automaat een aantal voordelen met zich mee. Wat ons betreft zijn dit de belangrijkste 3 voordelen van het rijden in een automaat.

1) Je rijdt er ontspannen in

In vergelijking met een handgeschakelde auto is rijden in een automaat een stuk relaxter. Dit komt vooral doordat je tijdens het rijden niet constant meer hoeft te schakelen. De auto schakelt namelijk automatisch over naar de juiste versnelling.

2) Hellingproef is verleden tijd

We op een helling stil komt te staan, krijgt te maken met de hellingproef. Rijd je in een automaat? Dan hoef je niet bang te zijn dat de auto afslaat. Een automaat rijdt namelijk vanzelf weg als je jouw voet van de rem haalt.

3) Je hoeft hem niet te kopen

Wil je graag een automaat rijden, maar vind je de prijs wat aan de hoge kant? Zet zo’n auto dan niet direct uit je hoofd. Je kunt namelijk voor een private lease automaat kiezen. Het grote voordeel hiervan is dat je niet met een grote zak geld over de brug hoeft te komen. Bij private lease betaal je namelijk een vast bedrag per maand om in de auto te mogen rijden.

Nadelen

Na het lezen van de bovenstaande tekst denk je mogelijk dat rijden in een automaat alleen maar voordelen met zich meebrengt. Dit is niet het geval, want er zitten ook nadelen aan. Wat ons betreft zijn dit de grootste nadelen.

– Je raakt eraan gewend

Een eerste nadeel van een automaat is dat je eraan gewend raakt. Niet iedereen ziet in waarom dit een nadeel is, maar dat kan het wel degelijk zijn. Wanneer je aan een automaat gewend bent en in een handgeschakelde auto moet rijden, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zo vergeet je mogelijk de koppeling in te trappen terwijl je remt. In een handgeschakelde automaat is er zowel een rem als koppeling, terwijl er in een automaat één pedaal is voor de rem en koppeling.

– Duurder in de aanschaf

Wie voor een automaat kiest, is hier vaak meer geld aan kwijt. Een automaat is nou eenmaal duurder dan een handgeschakelde auto. Wanneer je voor private lease kiest, hoeft dit geen probleem te zijn. Je betaalt dan een vast bedrag per maand.

Lilian

Related post