Ontdek de bouwwerken van Gaudí in Barcelona

 Ontdek de bouwwerken van Gaudí in Barcelona

Barcelona staat vol met bouwwerken van Gaudí. Gaudí en Barcelona zijn dan ook verbonden met elkaar: wie aan Barcelona denkt, denkt meteen aan Gaudí en andersom. Zo is Gaudí de ontwerper van de Sagrada Família en Park Güell. Meer over deze hotspots én andere bouwwerken lees je hieronder.

Over Gaudí

Wanneer je aan Barcelona denkt zie je waarschijnlijk een van de grootste werken van Gaudí voor je, de Sagrada Família. Maar, wie was Gaudí eigenlijk?

Antoni Gaudí i Cornet, kortweg Gaudí, is in 1852 geboren in Catalonië. Zijn grootste passies waren godsdienst, natuur en architectuur. Gaudí ging daarom ook architectuur studeren in Barcelona. Hij maakte kunstwerken dat viel onder de stroming ‘Catalaans modernisme’, met veel katholieke en religieuze beelden erin verwerkt. Uiteindelijk heeft Gaudí ontzettend veel bouwwerken op zijn naam staan waarvan zeven een plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst hebben bemachtigd.

1. Sagrada Família

Natuurlijk moet de Sagrada Família op nummer 1 staan, hét hoogtepunt van Barcelona en tevens onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst. De bouw van de kerk begon in 1882 en staat tot op de dag van vandaag nog steeds in de steigers. Gaudí heeft maar liefst veertig jaar lang aan het project besteed en op een gegeven moment woonde hij zelfs op de bouwplaats. Vooral de honderden beeldhouwwerken zijn fascinerend om naar te kijken, want ze vertellen allemaal één voor één een Bijbelverhaal. Natuurlijk is de binnenkant van de kerk ook zeker het bezoeken waard. Naar verwachting zal de kerk in 2026 af zijn. 

2. Park Güell

Wist je dat Park Güell eerst bedoeld was als woonwijk? Er werden maar twee huizen gebouwd en verkocht en achteraf bleek het toch niet zo’n succes. Nu zien we er vooral opvallende bouwwerken zoals salamanders en gezellige ronde bankjes. Vooral het mozaïek is kenmerkend voor Park Güell. Ook dit park staat op de UNESCO-lijst. Park Güell bezoeken is daarom zeker de moeite waard.

3. Casa Batlló

Je zult zien hoeveel oog voor detail Gaudí had wanneer je het Casa Battló bekijkt. Hij zorgde er namelijk voor dat iedere kamer in het huis dezelfde lichtinval had: de ramen verschillen en ook de hoogtes ervan. Ook de manier waarop het huis is ontworpen is indrukwekkend. Het lijkt namelijk of het gebouw is gemaakt van allemaal botten en schedels. Het Casa Battló wordt dan ook wel het huis der botten genoemd. Je kunt het gebouw nu bezoeken, want het is omgetoverd tot een museum.

4. Casa Milà

In dezelfde straat als het Casa Battló vind je het Casa Milà, ook wel La Pedrera genoemd. In het Catalaans betekent dat ‘de steengroeve’, omdat het gebouw zo steenachtig en ruig is. In eerste instantie had dit een negatieve lading, want het voldeed niet aan de normen van de architectuur. Tegelijkertijd heeft het gebouw ook iets sprookjesachtigs, te danken aan zijn opvallende ontwerp. Het heeft namelijk golvende vloeren, opvallende schoorstenen en natuurlijk mag het mozaïek niet ontbreken. Je kunt het Casa Milà – La Pedrera bezoeken: het is namelijk deels geopend voor publiek.

5. Casa Vicens

Een van de eerste belangrijkste bouwwerken van Gaudí was het Casa Vicens. Hij bouwde dit in opdracht voor Manel Vicens die het wilde gebruiken als zomerhuisje. Ook al is dit huis misschien niet zo opvallend als de rest van Gaudí zijn bouwwerken, dit huis mag zeker niet in het rijtje van meesterwerken ontbreken. Opvallend aan dit gebouw zijn de rode bakstenen en zijn vele tegeltjes. Sinds 2017 is dit gebouw weer open voor bezoek. 

6. Torre Bellesguard

In tegenstelling tot veel andere bouwwerken is het Torre Bellesguard vierkant. Het Torre Bellesguard wordt ook wel het Casa Figueres genoemd. Gaudí werd geïnspireerd door een middeleeuws kasteel en heeft op basis daarvan dit gebouw uit de grond gestampt. Het huis is gebouwd in de stijlen Art Nouveau en Gotiek. Het mooie aan dit gebouw is het vele mozaïek, waar Gaudí maandenlang mee bezig was. Helaas kon de opdrachtgever van dit gebouw nooit het eindresultaat zien.

7. Casa Calvet

Gaudí kreeg de opdracht om voor Pere Mártir Calvet een huis te bouwen, vandaar de naam Casa Calvet. Je vindt dit gebouw in het centrum van Barcelona en is gebouwd in de stijl van Catalaans Barok. Wanneer je dit gebouw vergelijkt met de rest zul je al gauw zien dat deze het minst opvalt. Mede is dat te wijten doordat dit gebouw tussen andere gebouwen is gebouwd, en dus geen prominente plek heeft gekregen. Ook is de symmetrie en balans in het gebouw iets ongebruikelijks voor Gaudí. Toch is dit gebouw zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lilian

Related post