Bescherm je gehoor onderweg
Inhoudsopgave
Je neemt niet alleen bij live concerten of in de kroeg een risico met je gehoor (wanneer je geen gehoorbescherming draagt). Het zal je verbazen hoe je op een dagelijkse dag mogelijk het risico loopt op het beschadigen van je gehoor. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een rit op de motor, of aan het naar je werk rijden in de auto met je favoriete muziek of radio aan op te hard volume.
Gezond onderweg
Bij het gebruik maken van de auto, bijvoorbeeld om te forensen of om op vakantie te gaan, denken we vaak alleen aan de hoogst noodzakelijke zaken. Van een autoverzekering vergelijken tot het afsluiten van pechhulp. Het wordt steeds duidelijker dat het verstandig is om ook wat extra maatregelen te treffen wat betreft jouw gezondheid onderweg. Gebruik bijvoorbeeld speciale oordoppen op de motor of in de auto, waarmee je nog wel duidelijk signalen van andere weggebruikers kunt horen.
Waarom gehoorbescherming bij het rijden?
Vooral motorrijders, maar ook degenen die graag een rondje maken met een auto met open dak, doen er goed aan het gehoor extra te beschermen. Een gemiddelde auto levert een geluid van zo’n 85 decibel. Bij een gemiddelde motor ligt het geluidsniveau rond de 95 Db. Langdurig rijden met een dergelijke geluidsbron kan ongemerkt schade aanrichten, die op latere leeftijd pas merkbaar is. Ook wanneer je een lange reis met de auto maakt met het hele gezin, en het lastig is om je te concentreren op de weg vanwege drukke kinderen achterin, kunnen oordoppen uitkomst bieden.
Goed voorbereid op lange ritten
Ga je met de auto of met de motor op reis, bijvoorbeeld naar het buitenland? Dan is het zaak om goed te checken welke zaken je verplicht bij je dient te hebben. Denk aan pech-onderweg (een handige pechhulp-verzekering), een reflecterend hesje, een eventuele blaastest (in Frankrijk vaak verplicht) en aan tijdig een autoverzekering vergelijken voor een goede polis met passende dekking.
Handig om in de auto te hebben
Niet verplicht, maar zeker handig om te hebben, is een etui met gereedschap, bijvoorbeeld voor het kunnen repareren of verwisselen van een band. Ook een klein etui met wat pleisters en andere eerste hulpmiddelen is een aanrader. In een dergelijk etui kun je tevens zaken als een routekaart, een telefoon met assistent app en verkeersveilige oordoppen bewaren. Neem genoeg pauze tijdens een lange rit met de auto of motor en probeer bij een langere reis op tijden te rijden waarop de wegen wat rustiger zijn. Check voor je vertrekt waar de eventuele files staan.